Aktyviems

 

Plovas

Plovas  Artimųjų Rytų ir Kaukazo patiekalas, gaminamas iš mėsos, svogūnų, morkų ryžių, česnako. Tradiciškai gaminamas iš avienos, tačiau gali būti gaminas su daržovėmis, vaisiais, žuvimi ar kitokia mėsa. Plovo ruošimo būdai skirtingų šalių virtuvėse skiriasi.


Uzbekiška sriuba "Šurpa"

Šurpa- tai tiršta sriuba. Labiausia paplitusi Rytuose - Uzbekija, Moldova, Turkmenija, Kirgizija,  Bulgarija ir kt. Įvairiose šalyse turi skirtingus pavadinimus -Šurpa, Chorpa, Sorpa....

Nėra vieno "teisingo" recepto pagaminti šiai sriubai. Kiekvienas regionas turi savo gaminimo būdus, kur skiriasi naudojami produktai, prieskoniai, žolelės. Skiriasi ne tik naudojami produktai, bet ir pats paruošimo būdas. Vienur atsikirai apkepa mėsą irdaržoves ir tik paskui viską sudeda į vieną puodą, kitur gaminama viename puode produktus dedant palaipsniui: pirmiausia apkepama mėsa, paskui dedamos daržovės. 

Tačiau, kad ir kur begamintumėte sriubą yra išskiriami bendri elementai be kurių neįmanoma pagaminti Šurpos. Pirmiausia tai mėsos sultinys, kuris dažniausiai yra verdamas iš avienos. Galima naudoti ir jautiena, paukštiena. Tačiau sultinys turėtų būti pakankamai riebus. Kitas elementas be kurio neįsivaizduojama sriuba tai stambiai pjaustytos daržovės. Tradiciškai tai būna morkos, svogūnai ir bulvės. Priklausomai nuo regiono į sriubą dedamos ir kitokios, vietoje užaugintos daržovės ir prieskoninės žolelės. 



Rytietiškas mėsos - daržovių troškinys "Basma"

Basma - uzbekiškas mėsos - daržvių troškinys, gaminamas kazane. Pagrindiniai patiekalo elementai - mėsa, kopūstas, morkos, svogūnai, bulvės. Priklausomai nuo sezono galima naudoti ir kitas daržove - paprika, cukinija, baklažaną.... Produktai į kazaną dedami sluoksniais pirmiausia mėsa o paskui daržovės, viskas yra uždengiama kopūsto lapais ir verdama ant nedidelės ugnies. Šio patiekalo ypatumas yra tas, kad mėsa ir daržovės ilgą laiką troškinasi savo sultyse. Gamybos procese patiekalo maišyti nereikia.


"Kareiviška košė"

Recepto kaip išvirti kareivišką košę nėra. Kiekvienas virėjas turi savo receptą. Bet kareiviška košė neįsivaizduojama be grikių ir mėsos. O privalgius sočios košės vaišinames miško žolelių arbata.